Over LETS

Wat is LETS?

LETS staat voor "Local Exchange and Trading System" Als lid van een LETS-groep kan je zowat alles ruilen met andere leden, maar vooral diensten. Een ruildienst kan zijn iemand helpen, iets doen voor iemand, uitwisseling van kennis, vaardigheden en ervaring tussen LETS-leden. Ook spullen kunnen verletst worden. Letsen is geven en nemen. Jan doet iets voor Piet, Piet doet iets voor Marijke en Marijke doet iets voor Jan. Denk bijvoorbeeld aan:

 • boodschappen doen 
 • naai- en verstelwerk
 • gitaarles
 • helpen bij feestjes
 • fiets herstellen
 • kleine klusjes in huis
 • samen schoonmaken 
 • info over ...
 • leren mediteren
 • taarten bakken
 • koken voor elkaar
 • dieren en planten verzorgen tijdens vakantie
 • massage
 • babysit
 • hulp bij afbraak
 • samen op stap : cinema, wandelen, musea, theater...
 • ...

Kortom, alles wat vrienden voor elkaar doen.

Waarom Letsen?

Je leert veel mensen kennen. Een LETS-groep is een uitbreiding van je familie- en vriendenkring. Door goederen te ruilen worden deze opnieuw gebruikt: goed voor het leefmilieu dus. Om diensten of goederen te ruilen binnen LETS heb je geen geld nodig! Je wordt er dus ook minder afhankelijk van.

In LETS doe je enkel wat je graag doet.  Niemand verplicht je tot wat dan ook.  Of toch: je moet je aan de afspraken houden! Je wordt gewaardeerd voor wat je graag doet en dit maakt het alleen nog leuker.  

Bij LETS is iedereen welkom, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid. 

Kortom: LETS zorgt voor kostenbesparing, hergebruik en sociale contacten in je buurt.

Hoe werkt het?

LETS-systemen zijn lokale systemen die het ruilen tussen de leden organiseren en toezien op een evenwicht tussen geven en nemen. Letsen is een vorm van aanvullende economie. Het beconcurreert de reguliere handel niet. Het zit wel anders in elkaar dan de traditionele economie. In de gewone economie is geld vergaren het belangrijkst. Bij LETS ligt de klemtoon op handelen: diensten verlenen, spullen uitlenen, 'verletsen' of ruilen.

Je betaalt elkaar niet met euro's, maar je waardeert de ander met LETS-eenheden voor de tijd die hij/zij geinvesteerd heeft om jou te helpen. Elke groep heeft zijn eigen LETS-eenheden. In Beveren zijn dat 'Beverkes'. Met 20 Beverkes waardeer je iemand voor 1 uur ruildienst of naargelang je waardering voor de verleende dienst. Hij/zij kan die 20 Beverkes dan weer gebruiken om zelf een beroep te doen op ruildiensten van andere leden.

Waar komt LETS vandaan?

LETS ontstond een dertigtal jaar geleden in een klein plaatsje in Canada. Daar viel de lokale economie nagenoeg stil toen er op korte tijd heel wat werkgelegenheid wegviel. Uit pure noodzaak, om in al hun behoeften te kunnen voorzien, gingen de inwoners weer ruilen met elkaar. Dit systeem verspreidde zich daarna vrij snel over de gehele wereld.

Vroeger, voor het geld de wereld ging beheersen, gingen mensen spontaan bij elkaar gereedschap lenen of wisselden ze iets uit in ruil voor wat ze zelf nodig hadden.
Mensen deden ook gewoon iets voor elkaar om elkaar vooruit te helpen. Sinds geld het courante uitwisselingssysteem is geworden, lijken we te zijn vergeten dat het ook anders kan.
De nadruk bij letsen ligt op het ruilen van diensten. Bovendien wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de ‘waarde’ van de ene klus ten opzichte van een andere.
Het is de tijd die je spendeert aan het helpen van iemand die gewaardeerd wordt.

Lid worden

Iedereen kan lid worden!

Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid kan bij de LETS-kring komen. Vind je het een tof systeem en ben je gemotiveerd om er ook werkelijk iets mee te doen, dan ben je welkom. Woon je in de regio Beveren(-Waas), dan ben je bij LETS Beveren aan het goede adres. Woon je in een andere regio, dan sluit je wellicht best aan bij een andere groep, zie hiervoor www.letsvlaanderen.be.

Lid worden

Wie lid wil worden, neemt eerst contact op (formulier onderaan). Er zal een afspraak gemaakt worden om je alle uitleg te geven. Of je kan ons bezoeken op één van de komende LETS-bijeenkomsten. Er wordt eenmalig een waarborg gevraagd van 15 euro. Per jaar betaal je ook lidgeld, nl. 8 euro. Dit lidgeld dient om verzekering, webruimte, promotiemateriaal, folders ... te betalen en vormt bovendien ook een drempel(tje) zodat niet iedereen zomaar eens lid zou worden 'om eens te kijken'. We vragen ook een jaarlijkse bijdrage van een half uur in 'beverkes', onze LETS-eenheid. Die kun je terugverdienen door iets wat je leuk vindt voor iemand anders of voor de groep te doen.

Inschrijven voltooien

Kan je je terugvinden in de LETS-filosofie, ondertekende je het huishoudelijk reglement, en heb je je overschrijving gedaan, dan krijg je van ons een gebruikersnaam en een wachtwoord en heb je dus toegang tot het ledengedeelte van onze site. Op de site zie je een overzicht van alle leden met hun persoonsgegevens, de dingen die ze aanbieden en vragen en heb je toegang tot een handig systeem om je beverkes zelf te beheren en te verdelen... Indien je geen internetaansluiting hebt, zoeken we een peter/meter in je buurt die dat voor jou doet.

Aan de slag

Nu is het enkel nog aan jou om contact op te nemen met letsers wiens vraag/aanbod jou interesseert. Wacht niet tot anderen zelf contact opnemen met jou. De ervaring leert dat de nieuwkomers met de meeste zin voor initiatief ook snel de meest actieve nieuwe letsers worden. Aarzel niet om eerst beverkes uit te geven en er dan pas te verdienen. Belangrijk is dat je begint te letsen en wat letsers leert kennen. Zij zullen je wel vertellen wie welke dienst vraagt of aanbiedt. En zodra je wat mensen kent gaat de bal aan het rollen. De beste manier om in contact te komen met andere letsers, is simpelweg door te letsen of deel te nemen aan één of andere LETS-activiteit.